Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au vorbit despre monştri şi spirite malefice, din rîndul cărora s-au detaşat vampirii, fiinţe hidoase care se hrănesc cu sînge şi care sînt nemuritoare.
Vampir: personaj din mitologia populară despre care se crede că suge sângele celor vii. Pentru mulţi dintre muritori, mitul vampirilor e apus demult. Pentru şi mai mulţi, vampirii sunt doar legende şi poveşti născocite de oameni cu o minte bolnavă. Ceea ce însă ei nu ştiu, e că aceste creaturi ale întunericului sunt reale, trăiesc, respiră şi se hrănesc. Vampirii din Noua Generaţie sunt atât de evoluaţi, încât se pot amesteca cu uşurinţă printre cei muritori. Damnaţii, cum sunt numiţi, se recunosc deobicei dupa faţa lor extrem de albă, carnea rece ca de mort si privirea lipsită de sentimente.
Muritorii confundă adesea vampirii cu strigoii, pentru simplul fapt că ambele tipuri de creaturi provoacă rău victimelor lor. O veche legendă importantă este cea a moroilor şi cea a strigoilor, văzute ca fiind într-o strânsă conexiune, diferența esențială dintre ei fiind aceea că moroii sunt vampiri vii în timp ce strigoii se întorc din morți. De asemenea Moroii pot fi atât femei cat și bărbați si prezintă în mare poarte toate caracteristicile strigoilor. Se consideră că printre modurile în care o persoană poate ajunge strigoi după moarte se numără sinuciderea sau faptul că acea persoana este cel de-al șaptelea fiu al unei familii. Se mai spune că strigoiul apare doar dacă mama copilului, în timp ce este însărcinata, bea apa necurată sau iese noaptea afară cu capul gol, Cel Rau apărând atunci și punându-i pe cap o chitie roșie. Aceasta trebuie îndepărtata cât mai repede pentru a împiedica transformarea copilului.
Termenul de ”vampir energetic” nu este foarte cunoscut printre oameni. Însă (pare greu de crezut, nu?), aceştia trăiesc printre noi. Aşa că gândeşte-te bine: Ţi s-a întâmplat vreodată să te simţi încărcat cu energie pozitivă după ce ai făcut un lucru relaxant, după ce ai stat de vorbă cu o persoană plăcută, după ce ai mâncat un anumit fel de mâncare sau după ce ai citit o carte bună? Dar să te simţi pur şi simplu vlăguit, fără putere de concentrare, somnoros sau pur şi simplu indispus fără niciun motiv aparent? Îţi dai seama că ai fost victima unui atac energetic în momentul în care prezinţi semnalele fizice de dureri de cap, stare de agitaţie, indispoziţie, somnolenţă, nervi, pesimism, teamă, manie, neputinţă, oboseală bruscă. Dacă ai avut parte de astfel de senzaţii, ai fost clar supus unui atac energetic. Şi lăsând la o parte filmele SF cu vietăţi mai puţin umane, vampirii energetici sunt simpli oameni. Sunt genul de persoane care te enervează, te contrazic tot timpul, strică momentele cele mai frumoase şi se hrănesc cu energia ta negativă, profitând de momentele energizate puternic pentru a perturba echilibrul creat în acel moment. Nu vei găsi niciodată un vampir energetic singur, într-un colţ de cameră. Dimpotrivă, deoarece aceste persoane sunt dependente de ceilalţi oameni, de grupuri, de locuri cu cât mai multă agitaţie unde există o largă paletă de emoţii. Aşa că poţi să alegi să ignori, să întorci capul în cealaltă parte, să ironizezi, să crezi sau să judeci însă un lucru este cert: atâta timp cât există energie pretutindeni vor exista şi vampiri energetici.
Vampirii sunt iubiţi din mai multe motive. Unul şi cel mai important ar fi că aceste creaturi sunt misterioase, iar oamenii sunt atraşi de tot ce este nou şi nedescoperit. Vor să le ştie pe toate şi nu acceptă faptul că este ceva ce nu au descoperit încă. Un al doilea motiv ar fi puterile lor supranaturale, care fascinează pe toată lumea. Normal, ar fi frumos ca şi noi să putem descoperi mistere nopţii cum fac ei, să simţim mirosul cuiva de la depărtare, să auzim vorbele unei persoane de la zeci de kilometri , să ne deplasăm cu o viteză uimitoare, în unele cazuri chiar să zburăm sau să citim gânduri. Şi nu ar fi minunat să trăim veşnic ? Un al treilea motiv pentru care fiinţele umane sunt atrase de aceste creaturi mistice este mitul apariţiei lor. Pentru că nimeni nu ştie exact să explice cum au apărut de fapt vampirii. Se spune că deşi puţini ştiu de existenţa ei, Lilith a fost prima soţie a lui Adam, dar care a refuzat să i se supună şi a dorit să aibe drepturi egale cu bărbatul. Pentru acest fapt, ea a fost izgonită şi s-a retras într-o pădure, un loc blestemat. Această nălucă a nopţii va atrage către ea toţi demonii şi toate întruchipările păcatului. Lilith este o fiinţă care, deşi menţionată foarte vag în Biblie, ea îşi găseşte totusi un loc mai bine definit în unele texte apocrife evreieşti. Se spune că izgonită din graţia Domnului, rămasă fără soţ şi fără posibilitatea de a avea copii, Lilith ademenea bărbaţii prin frumuseţea ei şi se culca cu ei, sugea sângele femeilor gravide, provocând moartea copiilor sau chiar uciderea de bebeluşi. Plăcerea ei de a ucide s-a transformat în nevoie. Conform unor legende pierdute în negura timpurilor ( Alfabetul lui Ben-Sira), Cain, fiul lui Adam, ar fi întâlnit-o pe Lilith la Marea Roşie, uniunea lor întru sânge dând naştere unui şir nesfârşit de vampiri şi demoni. Pasajul 17 din acelaşi capitol spune: ”El a tras la sorţi pentru ele şi mâna Lui le-a împărţit cu funia de măsurat ţara aceasta: ele o vor stăpâni dintotdeauna şi o vor locui din veac în veac”.Trimiterea la viaţa eternă este extrem de evidentă, oare ar fi o prea mare îndrăzneală să credem că este vorba despre vampiri?
Desigur, vampirii au moştenit nevoia “mamei”şi încearcă să supravieţuiască chiar dacă asta ar însemna să ucidă. Deci cum pot fi ei opriţi de la a face rău? O modalitate ne-o prezintă Bram Stocker în cartea lui, “Dracula”: tânăra domnişoară se trezea în fiecare dimineaţă vlăguită de puteri şi albă ca varul la faţă. Doctorii au pus acest fapt pe baza unei boli. Însă după mai multe cercetări, s-a descoperit că în fiecare noapte,după ce ea adormea, un vampir îi sugea sângele. Această creatură a fost străpunsă în inimă cu un ţăruş, iar de atunci tânăra s-a însănătoşit. O altă modalitate ar fi extragerea inimii din pieptul persoanei care se crede a fi vampir, arderea ei şi apoi băutul cenuşii de către persoanele bântuite de acel vampir. Însă înainte de a învăţa cum să înfrunţi un vampir, trebuie să şti care sunt slăbiciunile lui pentru a-l ţine la distanţă: cele mai cunoscute slăbiciuni ale unui vampir sunt lumina puternică a soarelui, atingerea cu argint, apa sfinţită, usturoiul şi cricifixele. Însă ultimele două sugestii variază. De exemplu, celebrul vampir Lestat, personajul principal al cărţilor lui Anne Rice “Cronicile Vampirilor” poate intra în catedrale fără să păţească nimic.
V-aţi întrebat vreodată cum a ajuns să fie legenda lui Dracula atât de cunoscută în lume şi de ce ea aparţine tocmai României? Datorită domnitorului Vlad Ţepeş, supranumit tiranul sângeros dintr-o ţară de dincolo de munţi şi de păduri. Acesta s-a făcut remarcat datorită tehnicilor brutale spun unii, de pedepsire: nelegiuiţii erau jupuiţi, fierţi, decapitaţi, orbiţi, spânzuraţi, arşi, prăjiţi, îngropaţi de vii sau traşi în ţeapă. Deoarece tatăl său a fost ridicat la rangul de cavaler al Ordinului Dragonului de către regele Ungariei, era nevoit să poarte un dragon pe blazon. Acesta i-a adus porecla de “Dracul”. După ce el a murit, Vlad obişnuia să semnez cu “Draculea” sau “Draculia”, nume ce s-a transformat apoi în Dracula. Iar aceste 2 elemente combinate, i-au adus o mare reputaţie. În concluzie, Vlad Ţepeş nu a fost vampir, a fost pur şi simplu însetat de dreptate, ceea ce a făcut ca pedepsele aplicate de el să fie foarte sângeroase.
Analizând toate aceste chestiuni, dacă am considera că Dumnezeu este fără de păcat (cum încearcă sa afirme mai mulţi specialişti), am putea vedea în aceste creaturi o greşeală crucială a lui Dumnezeu pe care încearcă să o „repare” dându-le acestor fiinţe damnate un loc în care să poată bântui.
2 comentarii:
Anonim spunea...
Super interesant!Chiar mi-a fost de folos acest comentariu!Felicitati autorului!
Anonim spunea...
wow...e sooper rau de toot