“Angajam osptar-minim 2 ani experineta”, ”Angajam vanzatoare-minim 2 ani experienta”, ”Angajam lucrator comercial-minim 2 ani experienta”. Peste tot afise cu angajari, urmate de cerinta de a avea experienta. Cred ca deja v-ati saturat, nu? Pentru ca eu una, cu siguranta da.

Bun, hai sa o luam treptat. Sunt firme unde intr-adevar anumite meserii au nevoie de experienta in a le practica.Un bun exemplu ar fi meseria de sofer, cu asta sunt de acord.Nu poti lasa un camion sau chiar o masina mica pe mana cuiva care abia si-a luat carnetul. 

Dar cum ramane cu celelalte? Secretar,vanzator, ospatar si alte meserii? Nu spun ca sunt neimportante, dar sa privim lucrurile realist. O multime de studenti termina facultatile si nu isi pot  gasi loc de munca. Din ce cauza? Pentru ca domnii patroni cauta oameni cu experienta! Dar daca tu ca angajator, nu angajezi decat persoanele care au mai lucrat in domeniu, cum vrei ca “cei noi” sa capete experienta? Nu oferiti, dar nici nu primiti! 

Si atunci incotro ne indreptam? Citeam mai ieri pe usa unei librarii- dar nici macar nu e librarie, e mai mult un fel de magazin cu rechizite scolare- faptul ca angajeaza vanzatoare cu experienta.Dar stai un pic, experienta in ce? In vandut caiete? In asezat marfa pe rafturi sau gasirea ei? Ce e asa greu sa fi draguta cu omul, ii dai ce-I trebuie, ii iei banii, ii zambesti si ii multumesti frumos, apoi il inviti sa mai treaca pe la tine?  Ai nevoie de experinta in asa ceva? Cred ca e la mintea cocosului ca orice om dezghetat la cap stie cum sa se poarte cu un client.Iar pentru cei care nu stiu, un supraveghetor pentru 2-3 zile l-ar invata imediat. Problema e ca domnii patroni sunt mult prea lenesi pentru asa ceva, vor sa le fie servit totul pe tava.

O alta solutie ar putea fi cursurile de perfectionare. Pai bine, iti iei un student iesit de pe bancile facultatii, care e in putere si tanar, il trimiti la un curs de perfectionare si voila: un angajat cu studiile la zi, de care te poti folosi. Dar si aici este o problema, pentru ca domnii angajatori nu ar scoate bani din buzunar pentru oricine. 

Pai fratilor, interviurile pentru ce sunt atunci? Ce fel de manager esti tu daca nu investesti in oamenii tai? Daca nu esti capabil ca din 100 de candidati sa alegi unul chiar si fara experienta si sa-l formezi tu?

Dar nu, comoditatea e mare, lacomia si mai mare, asa ca stati fratilor si asteptati ca generatia veche sa dispara pentru ca domnii angajatori sa-si dea seama ca mai suntem si noi printre ei. Poate atunci avem vreo sansa la angajare si intre timp castigam putina experienta din spusele mai marilor nostri.


This entry was posted on 17:50 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comentarii: