SPORTUL
  
      
      Sportul te învaţă să-ţi stabileşti scopuri în viaţă şi să munceşti ca să le atingi. Disciplina şi sănătatea sunt beneficiile lui nepreţuite.
     Joggingul nu este numai cea mai bună cale de a pierde kilograme şi a slăbi în mod sănătos, ci în plus el îţi întăreşte inima şi plămînii. Poţi alerga oriunde, oricând şi cât timp vrei. De aceea, mulţi sunt fanii acestui sport. Unde mai pui că joggingul este cel mai simplu, mai la îndemână şi mai puţin costisitor mod de a te menţine în formă!Iată câteva ponturi care te vor ajuta să te menţii în formă fără antrenor, echipamente costisitoare sau abonament. În primul rând,cumpără-ţi nişte pantofi pentru jogging de la un brand cunoscut. Chiar dacă sunt mai scumpi, merită investiţia, singura care o vei face, de altfel. Alege un teren propice. Dacă nu ai la îndemână poteci bătătorite, pe pământ, caută alei de asfalt. Betonul e o suprafaţă interzisă fiind prea dur, ceea ce va avea consecinţe nefaste asupra articulaţiilor tale. Nu alerga niciodată fără încălzire! Câteva exerciţii de stretching înainte sunt obligatorii pentru a-ţi încălzi articulaţiile, ca să nu-ţi dea de furcă mai târziu. Nu forţa! E mai important să alergi încet, dar mai mult timp, decât să baţi recordul la viteză şi să te epuizezi în cinci minute. Fii atentă la respiraţie. Pe lângă exerciţiul fizic, să-ţi reglezi respiraţia în timp ce alergi este un minunat exerciţiu pentru plămâni. Impuneţi o cifră care se potriveşte ritmului respiraţiei tale, apoi inspiră şi expiră după fiecare numărătoare.    
     Înotul
este un alt sport preferat de mulţi dintre noi. Fie că vorbim despre diferitele tehnici precum bras, fluture, craul, spate ş.a, sau despre un mod eficient de relaxare, înotul a fost şi a rămas unul dintre cele mai practicate şi mai sănătoase sporturi.
In timpul inotului, presiunea exercitată de apă asupra corpului determină plămânii şi inima să depună mai mult efort pentru a funcţiona normal. Astfel, înotul le măreşte elasticitatea şi rezistenţa.Ceea ce rezultă de aici este îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, reglarea tensiunii arteriale, deci reducerea riscului bolilor cardiovasculare. Practicat regulat, garantează o siluetă de invidiat - tonifică muşchii fesieri şi pectorali, coapsele şi gambele şi are un rol important în dezvoltarea armonioasă a abdomenului.    

     Aerobicul sau gimnastica pe muzică este un alt mod de a te menţine în formă. Specialiştii recomandă 30 de minute zilnice de exerciţii aerobice pentru o viaţă sănătoasă şi o siluetă de invidiat. Gimnastica pe muzică se poate practica fie în săli amenajate, fie în aer liber. Iar dacă în timpul weekend-ului vrei să ieşi cu prietenii, îmbină utilul cu plăcutul: găsiţi o discotecă drăguţă şi dansaţi cât vă ţin picioarele! Pentru că în timpul dansului este solicitată musculatura braţelor, a picioarelor şi a feselor. Până la urmă, şi discoteca are părţile ei bune, nu-i aşa?    
     Mersul pe jos.
Deşi pe mulţi îi înspâimântă această idee, mersul pe jos este foarte benefic musculaturii picioarelor. Pentru că “mersul pe jos face piciorul frumos şi este sănătos”, spun doctorii, el este recomandat oricărei grupe de vârstă, începând de la copii şi terminând cu vârstnicii. Pentru că adolescenţii se plâng cel mai des că au probleme cu greutatea, iată că există un remediu foarte simplu de a remedia această situaţie. Iar mersul alert poate face adevărate minuni! Ştim cu toţii că la vârsta noastră sunt la modă plimbările nocturne. Foarte bine! Mănâncă ceva înainte să pleci, iar apoi plimbă-te cu prietenii câteva ore. Stomacul tău va avea destul timp să digere tot ce ai mâncat, fără a se depune ceva. Uită de autobus în drum spre şcoală. Pe lângă mişcarea de dimineaţă, o să ajungi la cursuri mult mai revigorat şi o să fii mult mai activ pe tot parcursul zilei.

     Însă pentru un stil de viaţă sănătos nu e de ajuns să faci doar sport. Mâncarea este un alt factor de care trebuie să ţi cont pentru ca organismul tău să se dezvolte în armonie.  Iar toate împreună te vor menţine într-o formă de invidiat.



articol publicat pentru revista „ECO DA” in cadrul proiectului „PRO NATURA!”


This entry was posted on 14:21 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comentarii: